Also sprach Egbert

Also sprach Egbert (2011)
first performance: June 24-2011, Arkezaal Conservatory Enschede
Janet Veenstra – speaking voice
Netherlands Accordion Ensemble
conductor: Frank Deiman

Especially written for the farewell concert (the 24th of June 2011) of Egbert Spelde, taking formal leave as senior teacher
of the accordion at the ArTEZ Conservatory in Enschede. It is based on comments on music made by Egbert Spelde in interviews, lessons and articles.

words:

A: Als je van accordeonmuziek houdt, moet je niet te veel naar accordeon luisteren.

B: Het accordeon, de accordeonmuziek en de accordeonisten verdienen een volwaardige plaats in de muziekwereld!

E: Op de een of andere manier was ik verslingerd geraakt aan accordeon. Bij ons in de buurt waren zaken waar accordeons verkocht werden en waar dus ook veel gespeeld werd. Ik vond ze mooi, ook om te zien. Als kind ging ik vaak in de etalages kijken welke ik de mooiste vond. Bovendien was ik thuis door de piano al vertrouwd met toetsen. De meeste accordeons hadden toen een pianoklavier. En natuurlijk was accordeon in die tijd, vlak na de oorlog, erg populair. Je hoorde het veel in Amsterdam en ook op de radio. Van die periode ben ik dus een product.

F: Stel je voor, je bent een herdersjongen, ergens in Griekenland. Je zit hoog op een berg. Je kudde graast vredig in de verte. Het is avond. De zon gaat onder. De hitte van de dag is verdreven door een verkoelend briesje. Je bent alleen, helemaal alleen. Je pakt je fluit en begint te spelen, oude melodieën vol weemoed. Diep beneden in het dal is het meisje van je dromen, het allermooiste meisje van het dorp. Ver weg, heel ver weg, onbereikbaar. Daar gaat deze muziek over. Loodzware melancholie tussen de geitenkeutels.

H: Je moet dit spelen als een vrouw met ronde vormen die op een hek gaat zitten. Ja, ja, ik weet het, ik ben een lastige man, maar ik heb er wèl wat van gemaakt!

Egbert Spelde